Handbollsförbundet Öst
Du kan läsa mer om tränarutbildningarna på Handbollsförbundet Östs hemsida. Där finns alltid den senast aktuella informationen. Haninge Handbollsklubb kan därmed inte garantera att nedan information om gällande utbildningar är den senast uppdaterade men riktlinjer om vilka som bör gå utbildningarna samt kostnadshanteringen är enligt senaste styrelsebeslut.
Anmälan
Alla anmälningar till utbildningar som innebär en kostnad för föreningen ska meddelas till utbildning@haningehk.se, ange namn, lagtillhörighet, roll och vilken utbildning du anmält dig till.
Det är fri anmälan till TU1 för samtliga tränare och ledare som någon gång håller i eller instruerar på en träning. Det är fri anmälan till TU2-TU5 för dig som är aktiv tränare i den ålder utbildningen riktar sig till. Vill du gå någon av TU2-TU5 trots att du inte är aktiv inom "rätt" ålder, ta kontakt med utbildningsansvarig innan anmälan och motivera varför du vill gå utbildningen nu. Anmälan till TU6 görs av utbildningsansvarig efter beslut från styrelsen, skicka därför en intresseanmälan med motivering till varför du ska få gå TU6 till utbildningsansvarig.
Det är fri anmälan till MV1, för MV2 ska du vara uttalad målvaktstränare/ansvarig i laget och för MV3 och MV4 krävs ett styrelsebeslut.
Gällande akutskadevårdsutbildningen håller vi ibland egna interna utbildningar med legitimerad fysioterapeut som då går igenom lindning och tejpning. Förbundets utbildning täcker även, bland annat, skallskador och hantering kring det. Det är fri anmälan till akutskadevårdsutbildningen men känner man att den interna utbildningen kan räcka, kontakta utbildningsansvarig för information om när en sådan kan erbjudas.
För övriga utbildningar hänvisas till information i de utskick som görs från utbildningsansvarig. Har ingen information skickats ut, maila utbildningsansvarig och stäm av innan någon anmälan görs. Man är varmt välkommen att anmäla sig till RF SISUs gratisutbildningar utan att meddela utbildningsansvarig.
Utbildning ska i första hand ske inom förbundets gränser. Om Handboll Öst inte erbjuder den utbildning du vill gå kan tillåtelse ges att delta i utbildning vid annat distrikt, skicka en intresseanmälan till utbildningsansvarig innan anmälan sker.
Du som anmäler dig till någon av förbundets tränarutbildningar förväntas stanna som tränare/ledare i föreningen säsongen ut. Genomförs utbildningen sent på våren förväntas du stanna kommande säsong. Väljer du att lämna ditt uppdrag tidigare kan du komma att behöva betala hela eller en del av kostnaden för utbildningen själv. Beslut om detta tas i samråd med styrelsen vid utträde.
TU1
Det här säger förbundet om TU1:
"Den här kursen riktar sig till dig som vill barnhandbollstränare. Denna utbildning är grunden i Svensk handboll och rekommenderad för alla att gå. Från och med den 1 januari 2021 ska varje lag/träningsgrupp, för barn i åldrar upp till 12 år minst ha en ansvarig ledare/tränare närvarande vid varje tränings- och tävlingstillfälle med godkänt genomgången SHF:s Tränarutbildning 1."
Utbildningen genomförs i två delar där den första delen är webbaserad och ska genomföras innan del två som består av teori och praktik med en instruktör på plats inom förbundet. Totalt räknar man med att utbildningen tar ca 14 timmar att genomföra.
Webbutbildningen kan köpas och genomföras när som helst. Utbildningen kostar 250 kr. Du får tillbaka dessa 250 kr från föreningen under förutsättning att du meddelar utbildningsansvarig att du anmäler dig till del 2 av TU1 och uppvisar kvitto på köpet. Länk för anmälan till webbutbildningen. Kostnaden för del 2 är 850 kr, denna står föreningen för under förutsättning att du meddelar utbildningsansvarig att du anmäler dig.
Minst en person i samtliga lag ska gå denna utbildning, alla som någon gång håller i en träning eller är med och instruerar spelarna på planen bör gå denna utbildning.
TU2
Det här säger förbundet om TU2:
"Den här utbildningen riktar sig till dig som är handbollstränare som vill träna äldre barn eller som vill fördjupa sina kunskaper som barnhandbollstränare. Utbildningen ger dig kunskaper att leda och träna barn 10-12 år."
Utbildningen består av teori och praktik med instruktör och genomförs generellt över två hela helger. Däremellan ska deltagarna även göra vissa hemuppgifter. Utbildningen beräknas ta totalt ca 30 timmar. Kostnaden för utbildningen är 4000 kr.
Minst en tränare i lagen U10-12 ska vara utbildad enligt TU2, alla som någon gång håller i en träning eller är med och instruerar spelarna på planen bör gå denna utbildning.
TU3
Det här säger förbundet om TU3:
"Den här utbildningen riktar sig till dig som vill fortsätta som handbollstränare, som vill träna äldre barn och yngre ungdom. Utbildningen ger dig kunskaper att leda och träna barn/ungdomar i åldern 12-14 år."
Utbildningen består av teori och praktik med instruktör och genomförs generellt över två hela helger. Däremellan ska deltagarna även göra vissa hemuppgifter. Utbildningen beräknas ta totalt ca 30 timmar. Kostnaden för utbildningen är 4000 kr.
Minst en tränare i lagen U12-14 ska vara utbildad enligt TU3, alla som någon gång håller i en träning eller är med och instruerar spelarna på planen bör gå denna utbildning.
TU4
Det här säger förbundet om TU4:
"Den här utbildningen riktar sig till dig som vill träna ungdomar eller som vill fördjupa dina kunskaper som ungdomshandbollstränare.
Utbildningen riktar sig även till dig som vill bli seniortränare. Utbildningen ger dig kunskaper att leda och träna ungdomar 13-16 år."
Utbildningen består av teori och praktik med instruktör och genomförs generellt över två hela helger. Däremellan ska deltagarna även göra vissa hemuppgifter. Utbildningen beräknas ta totalt ca 30 timmar. Kostnaden för utbildningen är 4500 kr.
Minst en tränare i lagen U13-16 ska vara utbildad enligt TU4, alla som någon gång håller i en träning eller är med och instruerar spelarna på planen får gå denna utbildning.
TU5
Det här säger förbundet om TU5:
"Den här kursen riktar sig till dig som vill träna ungdomar eller som vill fördjupa dina kunskaper som ungdomshandbollstränare och till dig som vill fortsätta karriären som seniortränare. TU5-utbildningar arrangeras av Svenska Handbollförbundets Distriktsförbund. Utbildningen ger dig kunskaper att leda och träna ungdomar 16-19 år."
Utbildningen består av teori och praktik med instruktör och genomförs generellt över två hela helger. Däremellan ska deltagarna även göra vissa hemuppgifter. Utbildningen beräknas ta totalt ca 30 timmar. Kostnaden för utbildningen är 4500 kr.
Minst en tränare i lagen U16-19 ska vara utbildad enligt TU5, alla som någon gång håller i en träning eller är med och instruerar spelarna på planen får gå denna utbildning.
TU6
Det här säger förbundet om TU6:
"Den här kursen riktar sig till dig som vill träna seniorer och elitlag. TU6-utbildningen arrangeras av Svenska Handbollförbundet. Utbildningen ger dig kunskaper att leda och träna seniorer."
Utbildningen omfattar 72 timmar som fördelas på ett flertal sammankomster under två verksamhetsår. Kostnaden för utbildningen är drygt 20 000 kr och beslut krävs därmed av styrelsen. Intresseanmälan görs till utbildningsansvarig med motivation till varför du bör få gå utbildningen. En tränare som får lov att gå TU6 förväntas stanna i föreningen i minst två säsonger efter genomförd utbildning.
Målvaktstränarutbildningar
Det här säger förbundet om målvaktstränarutbildningarna:
"Steg 1 riktar sig till dig som tränar barn och ungdomar mellan 9-14 år. Utbildningen är på en dag och arrangeras av distriktsförbundet. Inga förkunskapskrav.
Steg 2 riktar sig till dig som tränar ungdomar mellan 13-16 år. Även denna utbildning är på en dag och arrangeras av distriktsförbundet. Förkunskapskrav är godkänd steg 1-utbildning.
Steg 3 och steg 4 riktar sig till dig som tränar juniorer och seniorer och arrangeras av Svenska Handbollförbundet."
Steg 1 och 2 kostar 1500 kr. Minst en tränare i varje lag ska gå steg 1 så att de barn och ungdomar som visar intresse att stå i mål kan få bra grundförutsättningar till målvaktsträning. Vi ser gärna att alla tränare som regelbundet håller i eller hjälper till och instruerar barnen på planen går steg 1. Den tränare som utses till målvaktstränare eller som får ett lite större ansvar för målvakterna bör även gå steg 2. För steg 3 och 4 krävs styrelsebeslut, skicka en intresseanmälan med motivering till utbildningsansvarig. Utbildningsansvarig ska alltid meddelas vid anmälan till målvaktstränarutbildningar.
Akutskadevårdsutbildning
Haninge Handbollsklubb anordnar i mån av tid interna akutskadevårsutbildningar med legitimerad fysioterapeut. Förbundets utbildningar är dock något mer omfattande och det går därför bra att anmäla sig till dessa vid behov.
Sök utbildning
Hitta din nästa utbildningen hos förbundet eller RF SISU nedan. Vill du gå en utbildning som är förenad med en kostnad som inte nämns ovan? Skicka en förfrågan till utbildning@haningehk.se med länk till utbildningen, motivering till varför du vill gå just den utbildningen samt standardinformationen enligt info under avsnittet för anmälan.
Handbollsförbundet Öst - Hitta utbildning
RF SISU - Sök kurser och utbildningar